2010. november 15., hétfő

Földszinti bontás (1) - cserépkályha és fala

Tudnunk kellett, hogy az a fal, amelyet most elbontásra ítélünk az egyetlen tartófal a lakásban, tehát nem szabadott csak úgy eltüntetni, mert akkor könnyedén a nyakunkban találhattuk volna az összes födémgerendánkat. Bármiféle bontási munkálat megkezdése előtt alá kellett dúcolni a gerendákat, melyet 3 db bérelt födémtámasszal és egy rajtuk végigfektetett fa I gerendával oldottunk meg.


Második lépésként le kellett takarnunk a cserépkályhát és a nagyszobai sarokszekrényt (amelyet hely híján nem tudtunk szétszerelni), hogy ne essen bántódásuk, hiszen csak az ajtókeret és a cserépkályha feletti falszakasz elbontása után tudtunk nekikezdeni magának a kályhának.

Amikor a falrészt lebontottuk, már csak az ajtókeret, a cserépkályha körülött lévő acélkeret és maga a kályha volt meg. Ekkor láttunk hozzá a cserépkályha szétszedésének, úgy hogy a kerámiaelemeknek lehetőleg ne legyen baja, mert később szeretnénk újraépíttetni a kályhát egy másik helyen, más formájúra. Nem volt nehéz a bontás, mert csak be kellett finoman spriccelni vízzel az illesztéseket és az agyag hamar elengedte.

Bonyolultabb, időigényesebb és piszkosabb munka volt azonban az elemek megtisztítása, mert a legtöbbe beleégett az agyag és még egy cserépdarab is, amiket hosszasabb áztatás után lehetett csak kiszedni és akkor a külsején lévő festékcseppek lekapirgálásáról nem is szóltam. A megtisztított cserepeket beszámoztuk és bedobozoltuk egy időre.

Kidöntöttük az ajtókeretet, kiszedtük az acél áthidalót, majd felszedtük abban a sávban a parkettát is, hogy a szakembereknek egyszerűbb legyen a dolguk a fal kiváltásánál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése