2010. november 15., hétfő

Tetőfelújítás (3) - tetőfedés hódfarkúval

A hétvégi teljes kimerülés után végre fellélegezhettünk, hiszen eljött a várva-várt hétfő és megérkezett az ács-csapat, Sanyi, Jocó és Csabi.

Persze mindketten otthon maradtunk pár napot Tremmivel, hogy szemmel tartsuk (vagy ha kell verjük) az embereket, hogy mindent szépen, precízen csináljanak meg. Szerencsére korrekt csapat volt, nem beszéltek csúnyán, nem ittak alkoholt, mindig pontosak voltak és sosem jöttek be a házba kérdezés nélkül. Nem fogadtak el sem innivalót, sem kaját egyedül 1 csésze kávét reggelente. Ittak kávét reggel 7-kor, 10-kor, 12-kor ebédeltek, majd még egy kávé 2-kor és ezután fél 5-ig le sem jöttek a tetőről.
Eleinte nem volt szerencsénk, mert az első napokban esett. Hétfőn kb. 2 órát tudtak dolgozni, kedden kijöttek, vártak kicsit hátha eláll, de nem így lett majd elmentek... Utána viszont csodálatos idő lett, talán még túl jó is, mert száz ágra tűzött a nap és elég meleg lett a tetőn.

A srácok az udvar felőli oldalon kezdtek neki. Áthajtották az ideiglenes fóliát a túloldalra, majd alulról indulva felsimították a tetőfóliát a szarufára és 'bunyesszal' (odaütős tűzőgép) , majd az 5x5 cm-es ellenléccel is ráfogatták. A bramac tetőléceket is alulról kezdték el felrögzíteni, úgy hogy az ereszcsatorna tartóvasát és a madárhálót is ezalá rögzítették. Szépen haladtak felfelé úgy, hogy tartották azt a léctávolságot, amit az elején kiosztottak.

Majd jótt a tető másik oldala, illetve mindkét oldalon a vápa kialakítása az 5x10 cm-es pallókból. Amikor már a teljes tető fel volt lécezve, akkor mérték ki és vágták ki a tetőléceket az ablakok helyén. Érdekes látvány volt a tetőtérből, ahogy az árnyékok mozogtak és végül egy X alak lett hasítva a tetőfóliába... Tehát pár óra alatt bekerült a helyére mind a hat tetőablak, szépen kiszintezve, körbeszigetelve, ahogy a nagy könyvben meg van írva.
Ezután következett a leglátványosabb része a dolognak, maga a cserepezés. Először mindig kimérték, hogy hány cserép kell egy sorba és, hogy az utolsót mekkorára kell vágni. A ház szélétől kezdve rakták a cserepeket a vápa irányába, hogy a vágottak ott essenek egybe. Minden vágott cserepet rögzítettek dróttal és szöggel a cseréplécekhez. A cserepek közé felkerültek a fém hófogók, majd a végén szinte befejező akkordként a gerinccserepek is a helyükre kerültek.

Mi pedig annyira beleéltük magunkat a tetőfedésbe, hogy még annak melegében lecseréltük a sufnin is a cserepet, persze alkalmazva az ácsoktól tanultakat :-)

5 megjegyzés:

  1. Szerintem a "sufnis csapat" szebben dolgozott!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gaby,

    A Wekerlén tetőfedőre lenne szükségünk nekünk is.
    Ha meg volt elégedve ezzel a csapattal, megadná az elérhetőségüket ?

    köszönettel,
    Tivadar

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tivadar,

    Ha megírja nekem az e-mail címét, nagyon szívesen átküldöm a tetőfedőnk elérhetőségét. Nagyon tisztességes csapat volt és szépen dolgoztak!

    Üdv.:
    Gaby

    VálaszTörlés
  4. Az email címem:

    tivadar pont szemethy kukac gmail pont com

    köszönettel,
    T.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gaby,

    Én is kérném szépen a csapat elérhetőségét.
    Köszönöm!
    kisstimea kukac index pont hu

    Köszönöm!
    Tímea

    VálaszTörlés