2010. május 10., hétfő

Tetőtéri munkálatok (1) - födémszigetelés

Nem ennyire egyszerű persze ez sem, hiszen azt a födémet először szépen le is kellett takarítani!
A korábbi képeken látszott, hogy a tetőtérről lehordott szemét után egy sima kockaköves felület maradt. Ez azonban nem minden! A kockakövek alatt kb. 10 cm vastagságban homok, azalatt a födémszerkezet felső deszkázata volt található, ami a fa gerendákra volt szögelve. Az alsó deszkázaton a gerendaközökben ugyancsak volt nem kevés homok, amit csak nagyon óvatosan lehetett kitakarítani onnan, mert az alsó deszkázat tartja a földszinti lakótér mennyezetét képező vakolt nádpallót (becsületes nevén rabichnádat), ami ha leszakad nézhetünk...
(Lásd a szuper kis rajzomat fent!)
Szóval nagyon óvatosan kellet dolgoznunk, de sikerült. Először lehordtuk a kockaköveket, ezt követte a homok. Eleinte lehetett lapátolni annyi volt, de persze próbáltuk óvatosan, hogy ne szóródjon be több a deszkák között az alsó deszkára, nehogy beszakadjon a plafon az ágyunk fölött... Tremmi leeresztette vödörben a csigán, én meg zsákoltam. Szép kis mennyiség gyűlt össze, mi?!
No mindenesetre már ott tartottunk, hogy a felső réteg homok eltűnt, ezután következett a felső deszkázat felszedése, a homok 'kivarázsolása': a nagyja kézi kislapáttal, a többi pedig Tremmi szüleinek a régi kis porszívójával... Itt megjegyezném, hogy az ipari porszívókat leszámítva a mai klasszikus porszívók nem bírják a finom szemcsés homokot, ezért nem érdemes velük próbálkozni, csak ha nem sajnálod, ha esetleg tönkremegy!

Nem kicsit voltunk koszosak, mint azt látni lehet a Tremmi lábszáráról készített mesterfotón is :)



Szóval felszedtük a deszkákat, lezavartuk a homokot a zsákokba, hogy nehogy elvigye a házat az árvíz, majd miután Tre
mmi egyesével visszavagdosta az alulról kilógó hegyes szögeket, kibéleltük az összes gerendaközt hőtükrös párazáró fóliával (Solflex nyár) hogy megvédjük a szigetelőanyagot a meleg térből (ezt egyenlőre csak a földszint mondhatja el magáról) jövő pára lecsapódásától.
Hiszen, ha az ásványgyapot összeesik, akkor lőttek a szigetelőképességének, márpedig akkor nincs értelme, hogy ott legyen...

Tehát kibéleltünk minden medret fóliával, majd szépen k
iszabtuk az üveggyapotból a megfelelő méreteket és behelyeztük a gerendaközökbe 20 cm vastagságban. (Knauf Insulation Ecose)




Ezt követően szépen visszarögzítettük a helyükre a
felső deszkákat és elvégeztük a FONTOS utolsó simításokat, mégpedig a vízzáró réteg elhelyezését a szükséges helyeken, magyarul a vödröket :)







Csodák csodájára eme manőver sorozatunknak köszönhe
tően nem olvadt le a tetőnk télen (és megfagyott az esővíz a vödrökben...:P)

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok,

    A számotokra ez a párazárófóliás gyapot szigetelés jó megoldást lett? nem lett penész és hasonlók?

    VálaszTörlés